Mikä on SOTY?

Mikä on SOTY?

SOTY on ainutlaatuisesti kaikille street ja show -lajeille avoin kilpailu, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Ensimmäisessä SOTY:ssä oli alle 10 esitystä, mutta vuosi vuodelta pitkällisen työn tuloksena kisat ovat kasvaneet ja nyt päivän aikana pitkälle yli 100 show:ta valtaa Helsingin Kulttuuritalon lavan.
SOTY:ä on kehuttu hyvästä tunnelmasta sekä rennosta meiningistä ja yritämme parhaamme mukaan joka vuosi pitää tästä kiinni, sekä myös parantaa palautteiden mukaisesti toimintaa. Vaikka tapahtumasta on kasvanut iso, tärkeintä SOTY:lle on yrittää välttää urheilutapahtuman fiilistä ja vanhasta ja arvokkaasta Helsingin kulttuuritalosta ja sen upeasta lavasta onkin tullut meille koti. Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo on historiallinen esiintymisareena. Jimi Henrdixistä Miles Davisiin ja John Coltraneen kaikki legendaariset taiteilijat ovat siellä esiintyneet ja SOTY toivookin, että tanssia katsotaan yhtä tärkeänä taiteena kuin mitä tahansa muutakin taidetta, osana Suomen tärkeää kulttuurihistoriaa.

SOTY on ennenkaikkea tärkeä tapahtuma esiintyjille ja ryhmille, jotka saavat yhteisen tavoitteen kautta harjoitusmotivaatiota sekä mahdollisuuden esiintyä isolla lavalla. Ystävät jotka kisaryhmien ja harjoitusten kautta saamme onkin tärkein ja paras palkinto ja SOTY on juuri sitä varten.

Tapahtumassamme on paljon hyvää ja myös toki paljon parannettavaa. Kulttuuritalon tilat ovat upeita, mutta välillä myös ahtaita. Ryhmiä on paljon joten ilmoittautumisessa sekä esiintymisien odottelussa saattaa kestää. Aikataulu myös elää aina päivän aikana. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ja positiivistä energiaa varsinkin katsojilta sekä vanhemmilta, jotta tanssijoilla on mahdollisimman hyvä fiilis esiintyä lavalla.

Suurkiitokset vielä kaikille tanssijoille ja myös koreografeille sekä valmentajille, teette kaikki erittäin tärkeää ja arvostettavaa työtä!

Tässä alla on vielä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

– Saako tapahtumassa kuvata?
Tapahtumassamme kuvaus on sallittu. Ehdottomasti kannattaakin pyytää ystäviä/perhettä kuvaamaan oma esitys vielä erikseen, jotta kaikki saavat varmasti toiveensa mukaisen materiaalin. Kuten aiempina vuosina, järjestäjän puolelta myös kuvaamme sekä videoimme tapahtuman, mutta esityksiä ollessa satoja päivän aikana, pyrimme kuvaamaan kunkin ryhmän vain kerran ja ensimmäisen vedon. Lataamme videot Youtubeen, mutta lähiaikoina palvelu on tiukentanut säädöksiään ja valitettavasti kaikki esitykset eivät välttämättä näy ollenkaan, taikka esimerkiksi kännyköistä. Tälle asialle emme valitettavasti voi mitään.

– Onko SOTY joka vuosi?
Tapahtumien järjestäminen vaatii joka vuosi tuhansia työtunteja, stressiä sekä unettomia öitä, tapahtuman toteutuminen ei ole itsestäänselvyys. Todella harva isompi tapahtuma on kovin pitkäikäinen, sillä miltei aina järjestäjillä loppuu jossain vaiheessa jaksaminen, kuten esimerkiksi Ravintolapäivälle kävi. Toivommekin että kaikki ymmärtävät, että näitä tapahtumia järjestetään kaikki yhdessä, jokainen vuosi on suuri haaste.
Järjestäjinä toivomme tukea kaikille kotimaisille tapahtumille. Jos jokainen meistä jaksaa jakaa kuvia, videoita sekä fiiliksiä tapahtumista, saamme tapahtumien olemassaoloa tiedotettua isommalle yleisölle, joka mahdollistaa tapahtumien jatkuvuuden. SOTY:ssä haetaan myös joka vuosi vapaaehtoisia SOTY Teamiin ja toivomme että mahdollisimman moni tulisi mukaan toimintaan.

– Miksi musiikki on niin lujalla?
Tässä olemme samaa mieltä, usein musiikki saattaa olla hieman kovalla katsojan korvaan. Tässä tilanteessa olemme usein hieman kahden tulen välissä, sillä esiintyjät toivovat mahdollisimman lujalla musiikkia ja musiikin taso saattaa heitellä jopa biisien sisällä, joten välillä on vaikeaa reagoida. Tapahtumiin kannataakin ottaa korvatulpat mukaan ja tulevaisuudessa pyrimme saamaan tulppia myös tapahtumaan.

– Olen katsoja ja en jaksaisi odottaa, koska tulokset tulevat?
Yhden sarjan läpikäyntiin ja tuloksien selviämiseen kannattaa varata aikaa vähintään 3-4 tuntia. Jatkoon pääsee myös hyvin pieni määrä ryhmiä, joten kannattaa myös varautua siihen, että pitkän odotuksen jälkeen saattaa odottaa myös pettymys. Tanssikilpailuissa päivät ovat hyvin pitkiä, joten kannattaa miettiä vaikka etukäteen mitä tekee sarjojen välissä tauoilla.

– Miksi tapahtuma on myöhässä?
Suurtapahtumissa on usein paljon muuttujia. Tekniikka, valot, musiikki, videointi ja kuvaus saattavat tuottaa tilanteita kun joudumme pitämään yllättäviä taukoja, sekä myös tuomareiden vessahätä jne. Kisaryhmät saattavat olla kateissa, haavereita sattuu ja kaikenlaisia ongelmia tulee joka kerta ja näihin ei valitettavasti pysty ennalta varautumaan 😦 Harmillista ja erittäin valitettavaa kyllä, 30-60 minuuttia saattaa hyvinkin venähtää jo muutamakin ongelman takia. Yritämme joka vuosi kaikkemme että pysyisimme aikataulussa, mutta on myös ymmärrettävä, että kun yli 100 ryhmää esiintyy, mitä tahansa saattaa tapahtua.

– Mistä saa lippuja?
Lippuja saa Tiketti.fi palvelusta ennakkoon sekä myös tapahtuman aikana ja se tulee paljon edullisemmaksi, joten kannattaa ehdottomasti ostaa ne sieltä käsin. Liput löytyvät laittamalla hakukenttään Show Of The Year. Kilpailijoiden tulee ostaa liput ennen ilmoittautumista, kilpailijalippuja ei voi ostaa enää paikanpäältä eikä ilmoittautumisen sulkeuduttua.

– Miksi Street-karsinnat ja K-Pop järjestetään eri salissa tai alakerran stagella?
Pienryhmien määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja jotta esitykset eivät alkaisi jo klo 7.00 aamulla, olemme järjestäneet kahdessa tilassa karsintoja. SOTY on alunperin taustaltaan katutanssijamien järjestäjä ja pyrimme saamaan autenttista katutanssifiilistä ja alakerran stagella onkin ollut todella väkevä fiilis, jota on vaikeaa saada yläkerran isossa salissa. Tunnelmaa on myös kehuttu, joten haluaisimme toteuttaa Street-stagen vielä tulevinakin vuosina. Pienryhmien kokoa pienennetään ensi vuodeksi, joten se auttaa hieman tilanpuutteeseen.

– SM-kisoissa.. Miksi SM-kisoissa pärjää eri ryhmät?
On tärkeää olla vertaamatta SOTY:ä eri lajien SM-kisoihin. SOTY syntyi tarpeesta olla tapahtuma, johon on helppoa osallistua myös aloittelijoiden, sekä heidän, jotka haluavat rikkoa rajoja ja tehdä kokeellisempaakin materiaalia. Samoin SOTY:ssä osaamistaan voi mittailla eri lajien tanssiryhmät samassa sarjassa, joka tekee tapahtumastamme uniikin jopa maailman mittakaavassa. Mutta kuten sanottua, tanssi ei ole urheilua vaan taidetta. Loppupeleissä pisteille sekä sijoituksille ei pitäisi antaa liian suurta arvoa, vaan tanssissa on tärkeää ystävät, joita saa tanssin kautta.
Resurssit ovat myös SM-kisoissa täysin erilaiset, joten tapahtumia ei voi verrata keskenään. On hyvä huomioida, että tuomarointikriteereissä SOTY:ssä luovuus ja omaperäisyys on 1/3 pisteistä, eli erittäin suuri. SM-kisoissa tärkeät kuviot sekä muodostelmat ovat meillä osa tekniikkapisteitä, eli vain pieni osa yhteistulosta.

– Mikä on Dancers of the year
Dancer of the year kunniamaininnan saa tapahtuman aikana positiivisesti erottuneet yksilötanssijat ja yksilökilpailun voittaja pääsee esiintymään Japanin SOTY:yn. Se ei tarkoita että kyseinen tanssija olisi oman lajinsa paras tanssija, vaan tuomaristo katsoo henkilöitä jotka yksinkertaisesti ovat erottununeet tanssillaan päivän aikana. Jos on esimerkiksi useassa esityksessä ja osoittanut vahvaa tekemistä päivän aikana, se saattaa vaikuttaa palkinnon saamiseen. Haluaisimme pitää tämän kunniamaininnan aina yllätyksenä, jotta siitä itsessään ei tulisi “kilpailu”, jonka voittoa erikseen tavoitellaan.

– Miten tuomaristo valitaan?
Tanssitapahtumamme on allstyles-kilpailu, eli eri lajien ryhmät ovat usein samoissa sarjoissa. Näin tuomaripaneelimme koostuu eri lajien ammattilaisista. Tärkeintä meille on, että tuomarit tuntevat hyvin SOTY:n, ovat kenties itse olleet kisaamassa taikka ainakin katsomassa tapahtumaa, jotta he tietävät mikä on tapahtumamme ydinsanoma. Haluamme myös nostaa uusia nimiä tuomaristoihin, sillä usein aina samat tuomarit ovat kaikissa tapahtumissa vuodesta toiseen, eikä mahdollisuuksia muille tanssin ammattilaisille anneta nousta tuomaristoon.